lördag 23 april 2011

Bästa laxfisket i mannaminne








Påsken har sedan länge varit uppbokad för trolllingfiske. På torsdagen bestämde jag och Oscar att åter köra till Bornholm trots bomturen för en vecka sedan. Redan när jag skall sätta ut första sidoparavansspöet så hugger en lax när jag står med yellow birden i handen och bara har fått ut spöet till hälften. Det är inte ofta man stannar båten helt och kan drilla utan att båten kör framåt, men det gick bra nu. Vi landar en liten men godkännd lax på ca 2-3 kg och sätter ut grejorna igen.
Skall det bli enda laxen idag måntro? Det har hänt för att man fått lax direkt på morgonen och sedan har inget hänt resten av dagen!

Vi hittar förhöjda vattentemperaturer (upp till 4,7-4,8 grader) utmed Bornholms västsida och snart har vi ett dubbelhugg. Därefter ett singelhugg, sedan ett nytt dubbelhugg, sedan ett dubbelhugg till och på eftermiddagen så kröner vi med ett trippelhugg. Mellan huggen så hade vi ju också en del singelhugg. Totalt landar vi 17 laxar varav 16 håller måttet. Storleken var 11.0kg , 10,0 kg, 9,5 kg, 9,2 kg, 8,5 kg, 8,2 kg resterande laxar låg mellan 3-5 kg. När jag har håvat Oscars 10 kilos lax och skall lyfta upp den i båten ser jag att halva fisken sticker ut mellan maskerna. Ett jättehål i håven! Inte bra. Laxen får landas med gälgreppet och håven får provosoriskt lagas. Resten av dagen så handlandas fisken och nästan alla laxar i 3-5 kgs klassen återutsätts. Team Beast som testat sin lagade motor under förmiddagen ansluter vid lunchtid och kan summera sin dag med 3 godkännda laxar utan några riktig topp. Team Beast tappade även ett par laxar.
Team Beauty tappade under dagen 4 laxar varav två var på ytterliggare ett dubbelhugg på planerboarden. Båda dessa laxar var i 10 kgs klassen och den ena av dem hade vi på ganska länge och fick se den hoppa vid 4 tillfälle. Lite surt men det går inte att klaga en sådan här dag.

Staffan föreslog på eftemiddagen att vi skulle stanna på Bornholm över natten, Per på Verona kontaktades och vi fick en förträfflig middag och en härlig nattvila i den mysiga lilla byn Sandvig.

Uppstigning och frukost 05:45. Ett spegelblankt hav och en klarblå himmel väntar. Vi återvänder till de områden vi fiskade på under gårdagen men ganska tidigt står klart att fisken inte är kvar. För egen del får vi en fisk vid 11 tiden på 8,5 kg. Efter ytterligare en timma tappar vi ytterligare en stor fisk på yellow birden.

Staffan och hans gast Per flyttar ett par distans österut mot trafiken och hittar mer koncentrerat varmvatten. Har för mig att de landade 4-5 laxar med en topp på 9 kg. De tappade även ett par fiskar varav en slet av tafsen efter flashern.

Vi fick under dessa dagar napp på alla djup mer än en gång. Det var på flasher på 80 fot, stackade spön på alla djup med extramånga napp runt 30 fot. Yellow birdarna fiskade också bra, men tyvärr tappade vi tre av dessa huggen, som dessutom var stora. Synd att man inte får ha planerboard i Danmark.

Väl i hamn i Simris så möte oss en helt sjuk syn. Full tavla på laxtavlan(6 fiskar), fem över 10 kg och en på 9 kg. Dessa killar hade fiskat på samma position som Staffan och det var deras första gång i Simrishamn!!!!!!!

Nu är vi hemma och laddar batterierna. Ny tur annandag påsk?

Inga kommentarer: