lördag 6 augusti 2016

Norge Vecka 2-Midsommarveckan.
Den 22 juni var det åter dags för en fiskevecka i Norge. Denna gång med mina kära söner Oscar & Eric. Båda två var riktigt förväntansfulla och tyckte det skulle bli roligt att komma tillbaka till Havöysund där de har varit med tidigare. Jag näst intill lovade killarna att det skulle bli bra fiske, jag hade ju haft förmånen att få "fiska in" mig på samma ort bara en vecka tidigare. Med andra ord så visste jag ganska väl var det skulle kunna vara hett samt så hade jag ett par ställen till som jag absolut ville testa. Även denna vecka så hade vi bra väder, men denna gången så hade vi bara kallt de första dagarna och därefter vände det till Norsk högsommar. Spegelblanka hav och sol från klarblå himmel dygnet runt.

Första dagen hängde jag med Uffe och ett par båtar till och gick på långtur ner mot Norra Sörröya. Det var rätt beslut och i det kylslagna vädret så duggade fiskerapporterna in tätt. Många stora fiskar hördes över radion. Själv fick vi 5 stycken flundror dag 1, men var ändå aningens besvikna trots att Eric fick nytt pb med en fisk på 30 kilo. Även Oscar var nära att slå pb dag 1 med en fisk på 25 kilo. Guidebåten med Uffe som kapten tog en fisk på 224 cm och jag hörde över radion om flera stora fiskar som kom upp i 40-80 kilos klassen.

Dag två fiskade vi närområdet  väster om Havöysund. Denna dag fick vi bara en fin pjäs på 25 kilo som jag själv fick ta på mete på bara 10 meters djup. Vi bröt fisket denna dag ganska tidigt då regnet började vräka ner på seneftermiddagen.

Dag tre bestämde jag mig för att testa av några några strömsatta sund Öster om Havöysund samt  några grundtoppar som jag själv hittat en gång i tiden. Det är perfekt att vara tre man i båten. Alla kan ha vars ett flöte ute samtidigt som alla kan jigga. Vid en av drifterna i det mycket svårfiskade sundet så small det på rejält för Oscar på hans mete och han kunde efter en fin fight landa ett nytt pb på 143 cm och 43 kilo. Lyckan var total, bägge pojkarna hade slagit sina gamla rekord med råge och Oscar hade nu helt plötsligt den största flundran i familjen. På jigg klippte jag sedan en fin flundra på 125 cm och sedan fick vi två till också de på jigg om jag minns rätt dessa var på 105 respektive 115 cm. De två sistnämnda tog på mitt gamla hotspot ställe.

Nu trodde man att det inte kunde bli så mycket bättre! Men det var faktiskt nu det började. Dag fyra är det ny långtur  västerut och vi går även denna gången med Uffe i guidebåten. Nu har sommaren kommit och man kan fiska i t-shirt på ett soligt hav. Vi är inte igång med vårt fiske förrän vi tvåtiden och fisket startar omgående bra. Eric har napp och det är stort. Fisken är uppe och vänder 2 gånger innan vi vid tredje försöket efter ca 30 min kan säkra fisken vid relingen. Oj, oj, oj. Tveklöst den största flundra jag själv har varit med och fånga. Uffe kommer och tar lite foto medan vi mäter fisken.
Ny mästara i familjen. Erics flundra mätte 187 cm, dvs 87 kilo enligt tabell. Ny drift och bara en halvtimme senare är det dags igen. Denna gånger är det mitt flöte som dyker. Jag tar fisken ganska hårt och vi säkrar den vid kanten av båten redan efter 15-20 min. Oscars fingrar tar mycket stryk då fisken vid landning visar sig ha mycket krafter kvar. Det gäller att vara försiktig vid landning av fiskar i den här kalibern. Oscar blöder och har ett rejält sår i handen som egentligen hade behövts sys, men tuff som han är så plåstrade vi bara om såret och la ett bandage. Det gick ju inte att bryta nu då även jag precis landat en 80 kilos fisk. 184cm/84 kilo. Ny drift och nytt påslag och även denna gång ser vi att det är en stor fisk som Oscar drillar. Trots sin skada drillar Oscar precis som alla övriga som ett fullblodsproffs. Teamworket vid landningarna var också prickfria. Efter en 20 minuters fight spräcker Oscars madam ytan. 165 cm/65 kilo. Helt sjukt tre fiskar över 65 kilo inom två timmar och med perfekta förutsättningar vilket gör att vi alla har lust och kan bada med våra trofeer på det spegelblanka och soliga havet.

Nästa drift blir resultatlös och vi gör härefter en kort flytt och även guidebåten hänger med. Helt plötsligt drillas det storflundra i både vår båt och i guidebåten samtidigt och bredvid varandra. Vi får snabbt upp en 32 kilos flundra och Uffe frågar från guidebåten om vi kan slakta den istället för att hans kunder som tydligen var hungriga skulle klubba den flundra på 54 kilos som de samtidigt fångade.

Härefter tar vi ytterliggare en flundra på 130 cm/30 kilo samt veckans minsta på endast 85 cm. Totalt 6 flundror. På hemvägen stannade vi till på sydsidan av Rolfsöya och tittade på delfiner som lekte i strömmarna under midnattsolen.

Nästa dag var vi trötta och slitna och hade ont både här och där. Men vädret var fortsatt helt perfekt så vi bestämde oss för att göra en repris på gårdagen. Vi började dock på den position där vi slutade igår.
Första driften la jag fel, men när vi på andra driften kommer bättre smäller det direkt. Eric drillar mästerligt och erfaret upp en fin flundra på 116 cm/ 16 kilo. Därefter får han en till, nu betydligt större. Tror det var på jigg nu. Erics flundra 148 cm/48 kilo. Bara några minuter senare är det dags för Oscar, nu på mete, fin fight och Oscar landar efter en stund en 154 cm/54 kilos till takterna av bra musik. Nu var det dags att bada igen.

Byte av position till storflundra stället! Vi fiskar inte länge förrän det på min jigg på det absolut klenast spöet vi har drar till. Vilket spöböj. Jag vågar inte pressa allt vad jag har, misstänker att jag i så fall knäckt spöet. Det får helt enkelt ta sin tid, det var dessutom en njutning att stå och drilla i finvädret. Efter 35 min landar jag ytterliggare en monserflundra på 179 cm/ 79 kilo. Bad igen så klart.

Efter denna fisk så tog vi ytterliggare en flundra på 110 cm, därefter dog strömmen ut och vi vände nöjda kosan hemmåt.

Sista dagen var vi så nöjda och mätta på allt flundrafiske så vi beslöt oss för att fiska lite torsk vid Nordkap. Det var ett ganska dåligt beslut då torsken lös med sin frånvaro. Eric landade en på 13-14 kilo och vi fick även några mindre. Givetvis fick vi en flundra av mindre kaliber också. Oscar fick en på 90 cm på jigg.

Sammanfattningsvis den bästa fiskevecka jag någonsin har varit med om. Lär väl aldrig hända igen. 22 flundror fångade vi och 7 av dem. var över 43 kilo. 6 stycken var +50 kilo.(en var 148 om vi ska vara exakta).

Sammanfattningsvis så var måtten enligt följande.

85, 90 100, 100, 100, 105, 110, 115, 116,125, 125, 125, 130, 130, 132, 143, 148, 156, 165, 179, 184 samt 187 cm.

Metet var bäst men jigg levererade också mycket bra.

Om vi kommer tillbaka???

Så klart!
Inga kommentarer: