onsdag 4 januari 2012

Can´t stop popping



Igår anlända vi till Costa Ricas mest kända nationalpark, Corcovado National park. Från sista samhälle som ligger i en flod, så är det 25 km transport genom först ett floddelta och sedan ytterliggare 25 km utmed kusten. Med andra ord så är det inte lätt att ta sig hit. Lodgen är fantastisk. Vi har en egen liten sandstrand och bor på en klippa vid ena änden av stranden. Det är så pittoreskt och man blir ständigt påmind om den välbevarade regnskogen. Det är hur mycket apor som helst här och man kommer riktigt nära dem. Igår när vi låg på stranden kom aporna ner till oss. De sprang på gräset intill oss och vi kunde stå 2 meter från en apa i ett palmträd när den satt och åt frukt. Cecilia bad mig och gå upp i vår bungalow och hämta kameran för vi trodde det var ett unikt tillfälle.

När jag kom upp till bungalowen satt två andra apor och lekte med mina fiskegrejor på altanen!!!

Vi sover i bungalows som är i två våningar och som har egna hängmattor ute på altanerna. Vi har fönster överallt men inga glas. Väntar bara på att vakna upp med en apa mitt i natten i sängen.

Från vår klippa kan vi också sitta och dricka Caiprinha och se på delfinerna som hoppar i bukten på kvällen eller morgonen. Stället heter Las Caletas Lodge och kvalar in på min topplista över de bästa ställen vi besökt runt om i världen.

I morse bestämde jag och Oscar och Eric oss för att ta en lite desperat fisketur. Vi hade alltså inte bokat något i förväg, men jag var uppe vid halv sex(för att prata med ägaren)och för att titta på soluppgång och fågelliv mm. Lodgens ägare lyckades hitta två lokal killar med en enkel båt som skulle kunna ta ut oss för en rimlig peng. Idag fick jag för första gången riktig nytta av att jag investerat i eget spö/rulle och egna poppers. Killarna som guidade oss var hur trevliga som helst, men de pratade bara spanska och deras utrustning vad gällde så kallat " domestic fishing" var bristfällig. Däremot hade de riktigt bra utrustning för offshore trolling, men där var båten lite väl klen.

Vi befinner oss bara ca 120 nm från där min långresa i Panama började. När vi gav oss ut i morse så styrde vi kosan söderut mot Panama utmed den fantastiska kusten i Corcovado. Har du sett Jurassic Park? Om inte så åk hit istället. Vi fiskade på de mest häftiga ställen och det är i princip bara popper som gäller. Fisket idag var riktigt bra, men vi missade tyvärr många hugg. När du ligger och poppar utmed bergstoppar vid stilla havs kusten så går det alltid sjö(dyning) även om det är vindstilla. Är du dessutom 10 eller 12 år så är det inte lättare, speciellt inte med bristfällig utrustning. Vi lyckade dock idag att landa ca 10 arter. 2 fina blue jack, den störst på en 5-6 kg. Yellow fin tuna på ca 6 kg, 2 barrucudor, spanish mackerel, Jack Cravelle och sist men inte minst en roosterfish på 10 kg. Mig veterligen var där ingen av oss som tog Rooster på popper i Panama, men idag gjorde vi det i Costa Rica. Jag tog den på 50-60 mm nylonlina så jag fick ta in den riktigt försiktigt.

Missade hugg! Vi hade påslag av cubbera snapper vid 6 tillfällen idag som vi såg tydligt. Vid fyra av tillfällena så missade cubbera snappern popperna och vid de två tillfällen som vi faktiskt lyckades krokade fiskarna(Oscar ena gången och Erick andra gången) så lyckades killarna inte få krokarna att sitta riktig ordentligt trots 3-4 ordentliga mothugg. Surt att ha så många chanser och inte få upp en enda. Men riktigt roligt och variationsrikt fiske idag. Återigen mängder av delfiner och sköldpaddor. Finns "mycket"stora valar i ormådet just nu också, men vi lyckades inte se någon idag.

I morgon skall jag och Cecilia dyka tillsammans, ett förmiddagsdyk och ett eftermiddagsdyk. Det är mycket haj i området, framförallt ocean white tip, nurse samt bullshark, men har vi riktig tur kanske vi även kan se hammarhaj.
Vi får se vad det blir, men jag är redan pirrig.

I övermorgon skall vi via båt ta oss in i den centrala regnskogen och vandra hela dagen. Sista dagen i Corcovado så har jag hyrt en riktig amerikansk trollingbåt för offshore fiske. Blue marlinen är i området och vi skall ge det en rejäl chans även om det precis som allt annat kostat skjortan.

Du lever bara en gång och det enda du kommer ångra i ditt liv är förmodligen det du inte gjorde.

Jag har blivit helt beroende av popperfiske och vet inte riktigt hur jag skall lösa det när jag kommer hem.

Det här är ju min egen dagbok så måste även notera vårt krodidilmöte på vår resa ner mot Corcovade. Helt plöstligt stannar vår taxichaufför på en bro och säger åt oss att gå över bron så väntar han på andra sidan. Under bron ligger 20 storvuxna krokodiler med maxlängd uppåt 5 meter. Jag måste erkänna att jag var orolig när Johan stod och hängde över räcket.

Inga kommentarer: