lördag 4 juni 2011

Säsongsavslutning och sammafattning av en fantastisk vår.





Igår fredagen den 3 juni gjorde vi vår sista år tur för året. Man skall ju sluta med flaggan i topp så det gjorde vi. Fick på torsdagskvällen signaler om att fisket runt 55an varit bra så vi gick dit. Satte spöna en distans innan 55an och hade fullt ställ 05:30. Fiskade oss runt i området och fick efter ett par timmar påslag på nedarsta djupriggspöet med flasher och den stive. Det är en mindre fisk på 2 kilo, tveksam om den var godkännd så den fick gå tillbaka. Timmarna rann på och den lilla fisken känndes som för dålig indikation på att det fanns fisk i området. Vände stäven mot Thors Hull och några andra hotspots runt Thors Hull. Hittade ett strömstråk på det platta havet och precis när vi går över strömstråket small det på ordentligt på ett stackat spö på 40 fot med en Northern King Frog. Fisken rörde sig mot båten så vi såg fisken tydligt bara ett par minuter efter hugget. Det är en stor fisk som vi såg i det klara vattnet. Det är dock först i håvgarnet som jag ser att vi har landat årets femte 10 plussare. I hamn vägdes fisken till 10,4 kg. En oerhört vacker, kort och fet fisk i topptrim. Det roligaste av allt var att det var Eric som fick landa denna fisk. Han har kämpat länge för att få fånga en tia. Det har tagit Eric två år att få drömfisken. 2010 fick han som störst 5,5 kg. I år har han succesivt höjt sig från 7,3 kg, 8,4 kg och så slutligen 10,4 kilo. Grattis Eric nu är vi alla medlemmar i 10 klubben.

En halvtimma senare är det dags igen. Nu får Oscar drilla en mindre lax på 3 kilo som återigen högg stackat på 40 fot med NK Frog som bete.

Härefter följde några timmars lugn och pappa var lite trött efter lite öldrickning på torsdagskvällen i hamnen. Att gå och lägga sig brukar vara ett säkert kort för att få fisk och denna gång var inget undantag. Det spelar dock ingen roll hur djupt jag sover, när linan rinner av mina Shimanorullar och knarren ylar flyger jag upp som en raket. Oscar har redan greppat spöet när jag kommer ut och vi kännde att det nog var dags för en tia till. Fisken var ordentligt pigg och gjorde flera långa rusningar. Scenariot blev precis tvärtemot jämfört med Erics lax. Lite besvikelse när den väl håvas, fisken vägde i hamn faktiskt bara 6 kilo och det är bara att erkänna att det är svårt att uppskatta vikten på laxen beroende på dess kämpaglöd.

Pratade med några andra killar i hamnen efteråt och de hade märkt samma sak som vi. Fisken högg idag bara på mindre dag.

Sammanfattningsvis en fantastisk dag med klarblå himmel, svaga vindar och en vattentemp runt 11-12 grader.

Så till en sammanfattning av laxsäsongen 2011. Det första som måste sägas är att det ur antalsperspektiv och antal 10 kilos är den bästa någonsin. Totalt har vi fångat 5 laxar över 10 kilo, den största vägde 12,2 kilo.

Vi har totalt 19 laxar över 8 kilo.

Vi har inte en enda bomtur på hela året.

Vi har bara fått en 3-4 icke godkännda laxar.

Vi har fått totalt ca 50 godkännda laxar.

Bornholmsturen på skärtorsdagen går till historien med 17 landade laxar varav 16 var godkännda. Två var över 10 kilo och 6 var över 8 kilo. På denna tur tappade vi dessutom två stora laxar på planerboarden(dubbelhugg) samt även två mindre laxar.

Onsdagen den 4 maj var också en otrolig tur tillsammans med Roggan, där vi inte missade ett enda hugg och totalt landade 13 laxar(tolv var godkännda), bla årets största på 12,2 kilo.

Oscar och jag gjorde en kanoninsats i Simrishamnsträffen och slutade totalt på en fjärdeplats med sju landade fiskar på två dagar. Marginalerna var mycket små och vi kunde lika gärna kommit tvåa.

Det jag tar med mig till nästa säsong är att vi fått väldigt mycket fisk i ytan. Antingen på planer eller i ännu större utsträkning spön som vi stackat 20 meter bakom båten på 20-30 fot.

Det jag också tar med mig till nästa säsong är att vi måste tänka om lite vad gäller storlax. Sedan 2004 har vi fått 15 laxar över 10 kilo, men vi har ingen som gått över 13,5 kilo. Vi får gå tillbaka till tidigt 2000 tal för att hitta vår finaste exemplar på 15,75 och 14,3 kilo.

Vi kommer nästa år att lägga en vecka i Blekinge för att råda bot på detta.

Nu blir det nog inte så mycket bloggat på ett tag, men vi får hoppas att det blir någon sommartur.

I september skall vi dock till Nordnorge och då skall rapporterna åter dugga tät.

Skitfiske på er!

1 kommentar:

Team Beast sa...

Härlig rapport Magnus

Skriv upp att jag även kommer att pricka in en vecka i Blekinge nästa år. Vi lyckades ju även med att få en tia i båten men fler än så blev det ju inte denna vår. I övrigt har vi fått 2 över 9 kg och totalt sett är även Team Beast mycket nöjda med säsongen som just avslutats....