söndag 21 december 2014

Sailing Las Perlas

Tidigt i morse anlände vi med vår segelbåt till Panama City och inloppet till Panama Kanalen.
Vi hade då seglat 170 sjömil och nått så långt västerut man kan i Pärlöarna. Sista utposten innan
Galapogos Öarna. För många så blir dock mynningen i Panama Kanalens västra sida, den sista utposten. Här ligger många segelbåtar och gungar öde och övergivna vid en boj. Seglarna får helt
enkelt stora nojan när de kommer hit och inser att de har tre veckor till havs innan de når Tahiti.
   Vi gick på Fare Moana för några dagar sedan och har sedan seglat genom den 130 öar stora ögruppen. Redan i början av seglingen enades vi om att lämna de 10 bebodda öarna därhän och fokusera på de obebodda delarna. Här bjuds på fantastisk natur och ett brett djurliv.
   Under seglingen ankrade vi upp vid ett flertal olika öar. Där ägnade vi bland annat tiden åt fiske, snorkling, äta god mat och att bara ligga och slappa med en bra bok i handen. Vår kapten Pascal, visade sig inte bara vara en bra skeppare, utan också en grym kock. Frukosten var en typ trerättersmeny. När du kom till bords var kaffet, fruktbrickan och den färskpressade apelsin/passionsfruktsjuicen där. Sen fick man välja omelette, scambled eggs, stekta ägg, bacon/ham mm. Barnen valde alltid crepes(not pancakes) med nutella eller socker med citron skal. För den mer erfarna så tog man typ omelette först och sedan sköljde man på med några goa crepes. Resten av dagen fortsatte i samma stil. Vår Franska kock(och kapten) lagade mat från 06:00 till kl 21:00 varje dag. 2-3 rätter både till lunch som middag var regel utan undantag. Han lagade Fransk mat med touch från världens alla hörn, Indiskt, Creol, Caribbisk. Jag var imponerad av stackars Eric som väl aldrig har sett röken av mer än max 20% av maten vi åt. Men han käkade faktiskt det mesta och jag förklarade för kapten att han faktisk varit allergisk mot grönsaker sedan han föddes.........
Snorklingen var riktigt bra, Ogge lyckade fånga en Jack Cravelle på popper på 10 kilo som var minst lika stor som Jimmys i Panama. Tyvärr fick vi inget foto på den då vi fångade den från vår dingy. Jag var livrädd att sätta krokarna i gummibåten och höll firren runt stjärtspolen långt utanför båten när vi krokade av den och när krokarna väl var loss så kunde jag inte hålla den när den ville jäklas med oss.

På kvällarna spelade vi kort eller tittade på stjärnorna. Jag har en deal med vår kapten, vi skall göra
ännu coolare saker tillsammans om några år. Regnperioden verkar vara helt över. Sedan vi anlände
har inte en droppe regn kommit och under seglingen var det snarare för varmt än för kallt. Tempen
låg normalt mellan 32-36 grader, men toppade någon dag över 40.

Nu sitter vi på vårt hotell i Santa Catalina och har precis avnjutit en god middag. Det riktiga fisket börjar på julafton och vi har nu två dagar framför oss som inte är planlagda. Spännande, vi får se vad
som händer.  Det är något svalare här än i Panama, vi har kanske 23-24 grader nu på kvällen och för
första gången på ett tag så är man inte svettig.

Inga kommentarer: