fredag 23 december 2011
Torteguero National Park
Costa Rica består till 25% av sin yta av skyddade nationalparker. Torteguero är en av dessa. Det är ett större floddeltaområde som mynnar ut vid Costa Ricas nordliga kust emot Karibien. För någon dag sedan tog vi shuttlebus hit från San Jose. Vi hann passera många vackra områden, bla de molnregnskogar som delar Costa Rica i en Stilla havs sida och en Karibisk sida. När vi sedan kom ner på låglänta jordbruksmarker tog diverse olika fruktodlingar vid. Här odlas papaya, ananas och Chiqiuta har stora bananodlingar här. Vi passade på att stanna på en av dessa och få oss en lektion i hur man odlar bananer. Det kan ju vara bra att kunna när alla missbrukskonsumenter har färdigställt växthuseffekten. Då lär vi ju kanske kunna odlar bananer i Skåne också.
Väl framme vi vid floddeltats källor avlöstes bussfärd med båtfärd. Smack så var man inne i regnskogen. På vägen till Turtle Beach lodge hann vi få en uppfattning av vad som väntade oss. Vi såg ett rött råddjur(red brocket deer) som var nere och drack vid flodbädden. På vägen passerade vi även sköldpaddor, kaymaner, iguaner, andra ödlor samt 3 av 4 av de apsorter som finns i Costa Rica. I Torteguero finns bara tre apsorter så redan innan vi kommit fram så kunde vi boka av aporna, men det skulle bli mer av apeldorado.
Samtliga måltider var av buffekaraktär. Ganska skönt när man är 7 stycken och har en fru som lider av beslutsångest. Det finns några gemensamma nämnare med måltider i Costa Rica, detta oavsett om det är frukost, lunch eller middag. Bönor och ris finns alltid på menyn. Till lunch och middag serveras alltid också goda sallader, men det serveras också mycket kött. Costa Rica exporterar stora mängder kött till USA. Djuren går fritt och betar i det gröna låglandet och de verkar ha det väldigt bra.
Dagarna har varit späckade med diverse olika exkursioner. Vi har haft botaniska utflykter men de flesta har varit zoologiska. Jag tänker inte rabbla alla fågelarter vi sett, det är många. Vackrast och mest rolig att kunna boka av var områdets nationalfågel, Tukanen. Utöver denna har vi även sett flera andra papegojor(nu gör jag det lätt för mig). Fiske och fågelskådning har en hel del likheter. Man letar och letar. De är ute dag och natt(vilket vi också var). Man fotar varenda fågel man ser. Jag kan se likheterna med fisket, men för egen del kan jag inte tycka annat än att fågelskådning är lite tradigt. Här är för lite aktion för mig.
Det som däremot var helt fantastiskt i regnskogen var aporna. Under dagarna har vi åkt ut själva med kanoter eller kajaker i deltat. Den helt magnifika grönska som då omger oss och tystnaden runt omkring när vi sakta glider fram letandes efter krokodiler, sköldpaddor, ormar apor eller fåglar är svår att beskriva med ord. Helt plöstligt bryts tystnaden av en grupp om 30 spindelapor. De följer oss ut med flodbädden tills vi kommer till ett fallet träd som nästa sträcker sig över hela floden ovanför oss. En efter en går aporna ut på trädet och kastar sig i fria luften för att landa i buskaget på andra sidan. Vi satt bara 10 meter ifrån, så häftigt.
Idag paddlade bara jag och Cecilia och Oscar ut. Återigen stötte vi på en stor grupp apor,vitansiktade cappuchinapor, som satt och åt i ett träd. De knackade sönder frukter. Aporna är väldigt nyfikna och en apa hoppar ut på gren bara tre meter ovanför mig. Först tittar den bara på mig i en minut. Därefter får apan spel och börjar hoppa/svinga sig på grenen och jag vet inte om han tyckte att jag kom för nära och ville markera eller om han som jag tror var mest sannolikt, att han vår så sugen på att hoppa på kanoten och leka. Hur som helst så backade jag ett par meter, för jag vet inte vad en apa i kanoten hade slutat med.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar