tisdag 4 maj 2010

Laxpremiär




Årets trollingsäsong har äntligen startat idag den 1 maj. Temperaturen är fortfarande låg, idag hade vi nere vid bornholm inte mer än 5,7 grader i vattnet. I Simrishamnsområdet hade tydligen någon båt mät upp till över 8 grader, så vi valde ur den aspekten fel område att fiska i. Fiskade idag med min son Eric som var ute efter sin första lax. Vi kastade loss redan vid sjutiden och var nere vid Davidsbank vid åtta. Eric var trött och gick och la sig. Han fick inte vila många minuter innan vi fick ett rejält påslag på planerboarden. Eric drillar laxen lite för hårt och den kliver av efter några minuter. Såg aldrig fisken men skulle gissa på en 5-7 kg. Eric var bedrövad, men behövde inte vara det speciellt länge. En dryg halvtimma efter första hugget så löser det ut på djupriggen. Nytt försök och lagom motstånd i andra linänden. Fem meter ut från båten gör laxen ett rejält luftsprång och jag är nog mer nervös än Eric. Fisken sitter dock bra krokad och vi kan håva laxen strax efter. En överlycklig Eric med sin premiärlax är en vacker syn.

Efter detta går timmarna utan att det händer något. Eric går och lägger sig vid lunchtid och jag lovar att väcka honom om det händer något........ och det gör det. Återigen hugger det på riggen och jag försöker verkligen att väcka Eric. Detta är dock helt omöjligt med för lite sömn och en sjösjuketablett i kroppen. Det får bli att både drilla och håva själv, inte helt lätt, men man har gjort det tidigare.

Slutresultatet blev två laxar upp och en tappad. Laxarna vägde 4 kg båda två. Det var bleke och sol hela dagen. En helt underbar dag.

På fredag börjar årets storsatsning på lax.

Inga kommentarer: