onsdag 14 januari 2015

Oscars dykfilm från Coiba

Har nu varit hemma från Panama i en vecka. Det tog nästan en hel vecka att bli av med jetlagen, men
nu är man med i matchen igen.  Det var Oscar som filmade genomgående på dyken och det är  också
han som har redigerat filmen. Vi fick i princip se allt man kan önska sig under våra dyk på Coiba och jag tycker att Oscars fått med en hel del av det på filmen.


fredag 2 januari 2015

Fiske Hannibal Bank-Inledning på 2015






Man får hoppas att 2015 inte fortsätter på samma sätt som vårt fiske börjat. Vi har nu avverkat 3 av 4 fiskedagar och jag har aldrig haft så dåligt fiske när jag varit i Panama på någon större fiskecamp. Dag 1 var nästan godkänd(ja vi har höga krav). Första fiskedagen fångade vi 5 dorados alla i vikt mellan 20-30 pound. Vi tappade ytterliggare två dorados och hade kontakt med 3 marlinfiskar. Trist nog ville marlinen inte hugga utan lekte istället brännboll med våra levande beten. Dagens höjdare som jag varit med om tidare var när gasten tappade dagens första dorado från huggkroken innan den var död. Då gäller det att flytta sig. Ett blodbad utan dess like och en förbannad kapten blev slutresultatet av den fadäsen.

Dag 2 var en fullständig katastrof från början till slut. Vi måste tillägga att vi under våra 4 dagars fiske här lägger 100% fokus på big game, vilket i grova drag innebär marlin, sailfish, tuna och dorado. Någon kort avstickare från huvudplanen har vi dock gjort när tålamodet har gett vika. Eric fick känna på hur ett marlinhugg är. Vid två tillfällen under dagen högg delfinerna våra beten och när detta sker så vet vi faktisk inledningsvis inte vad det är som har huggit, så det är största allvar. Nu har Eric överlåtit sin tur att ta nästa marlin till Oscar. Vi körde lite chumbait på eftermiddagen, men det var riktigt dålig fart på fisken. Oscar lyckades fånga en mullet snapper av mindre modell. Vi lämnade Montosa vid 15 tiden och det var smöråkning i 7-8 distans. Sen från ingenstans och på ett par minuter blåste det upp till 15 m/s spikrak motvind. Då är det kul att ha 36 distans kvar!!!! Trots vår 12 meters båt fick vi under 10-15 sjömil krypa fram 5-7 knop. Vågarna som värst gick upp mot 4 meter. Hemresan tog 4 timmar och vi blev våta, men inte frusna.

I morse var vi revansch sugna. Kapten ville dock inte ge sig ut till vare sig Montosa eller Hannibal efter gårdagens storm. Han menar på att vinden brukar hålla i sig någon/några dagar. Vi har därför fiskat utmed kusten upp mot Costa Rica. Utmed kusten innebär att vi inte varit längre ut än ca 20 distans. Vi hade ett klockrent marlin hugg på morgen på en av våra conaheads. Så klart så satt den
inte. Efter lunch tog vi en dorado på trolling. Sista timmen trollade vi med bonitos och hade ett par
påslag av cubbera snappers, men inga marlin. Till slut så avslutade vi med lite chumbait igen och Oscar fångade en vitfenad revhaj på ca 15 kg. Han fick även en rainbow runner.

Nu har vi bara en dag kvar. Om vindarna tillåter så fullföljer vi vår satsning på stor fisk och kör antingen till Hannibal bank eller Montosa imorgon. Sen är det semester så vi kan vila upp oss lite.

torsdag 1 januari 2015

Dykning på Coiba-Avslutning på år 2014






Då var tre dagars dykning på Coiba avslutad. Jag har varit lite orolig inför dykningen då Oscar hade lite tryckutjämningsproblem när vi var på Malta i somras och att jag visste att det eventuellt skulle bli några dyk som var på platser där vi skulle behöva tumma på 18 meters regeln. Min lilla oro skulle visa sig vara obefogad. Oscars tryckutjämning fungerade utmärkt i 6 dyk, därefter kom ett dyk där det låste sig, men bara en två timmar senare så var Oscar med på dyk 8 och avslutningsdyk 9. Dagen innan dykning fick vi snorkla med en valhaj. Några fler valhajar blev det tyvärr inte på dykningen, men vi hade andra hajar på 8 av 9 dyk. Vi hade mer eller mindre stora sköldpaddor på 7 av 9 dyk. Vi hade stingrockor och nej jag skall inte rabbla alla arter, den som är intresserad får väl kolla in våra loggböcker.  Sista dagen fick vi se två knölvalar. Sikten låg mellan 15-20 meter. Eric snorklade en eftermiddag när vi hade " after dive" på en strand. På 10 minuter fick se 3 hajar en sköldpadda och mängder med annan fisk. Våra dyk förutom eventuellt dagens tredje dyk låg generellt alltid djupare än 23 meter så vi har fått tumma en del på reglerna. Vår divemaster som jag har dykt med tidigare hyser jag dock stort förtroende för, så det har känts tryggt och bra att ta ut svängarna. Våra  två djupaste dyk låg på 30,5 respektive 29 meter. Inramningen, att få bo ute på Coiba, med den fantastiska service som dykskolan erbjuder är nästan halva grejen. Att efter varje dyk åka till en ödestrand och läsa en bok och ladda upp med lite fika inför nästa dyk i detta orörda område är någonting som jag aldrig kommer glömma. Precis som jag trodde så hamnade Martin Falklind och hans dotter i vår dykgrupp så det har blivit en del fiskesnack kan man säga. Martin och Oscar skall vara glada att de inte har blivit uppätna av en haj. Tillsammans med varsin go pro kamera i handen har det avancerat närmare och närmare hajarna för varje dyk. På sista dyket var de båda nästan på väg att stoppa in kamerorna i munnen på hajarna.