fredag 5 september 2014

Open Water certifiering på Malta.

Den 10 Augusti begav sig hela familjen till Malta. Som vanligt när jag är ute och reser så strulade det med flyget och vi blev tvungna att mellanlanda på Sicilien då det var strömavbrott på Malta.
Ett tag så det så illa ut, att vi skulle bli tvungna att åka tillbaka till Köpenhamn, men i sista stund, efter 5 timmar kom strömmen tillbaka på Malta och vi kunde flyga de resterande 10 milen som återstod. De första fem nätterna bodde vi i en liten stad på nordväst sidan av Malta  som heter Bugibba. Vi hyrde en enkel lägenhet med tillhörande takterass. Oscar & Eric startade redan dag 1 sin dykutbildning som hade förberetts på hemmaplan med en hel del teori utbildning. Efter 4 timmars check på vad jag hade lärt barnen och Padis teoriprov var de snabbt godkända vad gällde teorin.

Tyvärr fick pojkarna inte den svenska dyklärare som jag planerat att de skulle dyka med, utan istället en tysk lärare som inte borde ha varit lärare i något ämne alls, speciellt inte för barn. Jag kände inget större förtroende för denna lärare och därför bestämde jag mig att jag inte skulle dyka på egen hand alls utan istället vara med på barnens alla dyk. Det var en fantastisk upplevelse att se killarna på utbildningsdyken och jag kunde själv träna grundläggande dykövningar under tiden som pojkarna
gick igenom alla övningar. Så här i efterhand kan man väl konstatera att de har lärt sig dykning den hårda vägen och att det kanske är något gott med det. När väl utbildningen väl var klar och det var dags för fun dives så var divemastern inte speciellt delaktig. Barnen fick rigga all utrustning själva, såväl inför första dyk som inför påföljande dyk någon timme senare. Han gjorde ingen säkerhetskontroll på någon av barnen innan dyken började och var inte ens i närheten av oss när vi påbörjade nedstigning. Vi gjorde två fundives med dykskolan och båda dyken var enligt mitt sett att se på det advanced dives. Vi höll oss ganska väl till djupreglerna och var väl som djupast nere på 23 meter, men det jag inte visst om när vi gjorde dyken var att det var grottdyk och att vi vid något tillfälle var minst 25 meter in i en grotta utan minst möjlighet till att göra en direktuppstigning. Detta bryter mot Padis alla regler vad gäller open water dykare. Jag kan tycka det är skit samma om du är på 18 eller 24 meters djup på ett dyk som håller 50 minuter, men att dyka i sådana grottformationer som vi gjorde var långt över gränsen för vad Padi tillåter. Nåväl allt gick bra och dyken var sjukt coola, men jag var ändå lite nervös på båda dyken. Båda dyken utgick från kusten, den ena från ett så kallat blue hole(Gozo blue hole, se filmer på youtube) och det andra från Inland sea, där man dyk från en insjö 200 meter inåt land, under en 100 meter hög klippa. När vi väl kom ut från grottorna var man
ute vid de stora branterna och där fick vi se tonfisk jaga i ansjovisstimm. Coolt.

De sista tre nätterna bodde vi på en ö norr om Malta som heter Comino. Ön är liten och här finns bara ett hotell. På ön finns Maltas kanske största turistattraktion, the blue lagoon. Den är fantastiskt vacker och här är lite rolig snorkling både vad gäller småfisk och grottor. Kommer man ner till lagunen innan klockan 09:30 på morgonen så kan man tro att man är i paradiset, likaså om man kommer ner efter kl 17:30. Men däremellan kan där vara 2-5000 människor på besök i den ena båten värre än den andra. Turism i kubik.  Stora katamaraner som lägger an och håller igång dieselmotorn hela dagen för att
a/c på båten skall funka för de som vill stanna under däck.

Vårt hotell låg på andra sidan och där var det helt fantastiskt. Hotellet, poolen, maten och läget var helt underbart. Vi hade också en dykskola på hotellet och äntligen fick vi träffa sådana dykmänniskor som jag är van att träffa.
 Vi gjorde vårt avslutande dyk på Comino. En öststysk minssveparbåt på 54 meter blev vårt mål. Vraket låg på ca 20 meter på kritvit sandbotten och vi fick se såväl muränor som stingrockor på detta sista dyk och vi hade en sikt på 25 meter vilket är riktigt bra.
 Cecilia och Johan hade det också kanon på resan och vi hann med att göra en massa andra saker gemensamt också. Tex så plockade vi cactusfrukter med oss hem så nu sitter man här med taggar i händerna överallt. Cecilia brukar ju dyka med mig, men det gick tyvärr inte nu då vi väntar barn.
Det fick istället bli lite snorkling och den var helt ok om än inte över sig bra.