söndag 28 april 2013

Skaplig storlek men få hugg!

Fiskade med Oscar både idag och igår. Dagarna var mer eller mindre identiska. Igår fick vi ett hugg och en fångad lax på 9,4 kg. Idag fick vi två hugg men vi fick bara upp den ena som vägde 11,2 kilo.
Årets tredje lax över det magiska tiokilos strecket.
Vi fiskade på 30-40 meterskurvorna från Skillinge och söderut.

Staffan var också ute båda dagarna. De hade något bättre fiske än oss med bla en 14 kilos och ett sexhugg. Läs mer om det på team beasts blogg.

Nästa tur är jag sugen på lite mängdfiske så det är nog bara att tanka upp och gå på långtur.



måndag 22 april 2013

Storlax i båten.

I helgen fiskade jag med Oscar & Eric under både lördagen och söndagen. Lördagen bjöd på bra förhhållanden med klarblå himmel och svaga vindar. Fisket var dock nyckfullt och många båtar körde bom eller fick bara smålax precis som vi. Under dagen fick vi två godkända laxar, en på tre kilo och en på fyra kilo. Vi fick också en mindre lax i enkilos klassen. Ett par båtar fiskade otroligt bra
och det var frustrerande då jag hade på känn att de inte var alls långt ifrån oss. I hamn visade det sig,
att de båtar som fiskat bra, hade varit vid Svartegrundstrakterna, men de fiskat på grundare och varmare vatten än vi gjort. Skillnaden på halvdant fiske och succefiske kan ibland vara hårfint.

Efter allt båtåkande på lördagen beslöt vi oss på söndagen att fiska landnära i Simrishamn. Vi la i grejorna redan efter 2,5 distans och det tog inte mer än en kvart innan dagens första lax klev på. När fisken högg förstod jag först inte att vi hade att göra med en större fisk, men det klarnade efter hand som fighten pågick. Oscar tvekade om han vågade håva när han såg fisken, men tog mod till sig och kunde hjälpa pappa att landa årets största lax i båten på 14,2 kilo. En kort men väldigt välgödd sådan.
Bara en kvart senare får Oscar drilla årets första öring som vi kan väga till 5,1 kilo. Fisket dog ut härefter men efter lunch får Eric ett vrålhugg och en fisk som är bra mycket vildare än min storlax.

Vi fick röja alla spö och går ner på tomgång. Så småningom efter flera långa och väldigt snabba rusningar, kan vi lite besvikna landa en lax på 9 kilo, ett riktiga krutpaket som vi länge trodde skulle vara ännu större än den första. Vi fiskade större delen av dagen på 100-120 fots djup.

Killarna var superduktigt och hade bra med tålamod båda dagarna.

Summa summarum en väldigt bra dag, där vi alla fick drilla vars en fin fisk.

På söndagen högg alla laxarna på ytparavaner fiskade med korta släp på 10-15 meter. Dagens drag var ett svart silver Ismo Magnum.

Temperaturen låg bägge dagarna runt 3 grader.

söndag 7 april 2013

Laxtrollingpremiär med "full pott"

Kraftigt försenade pga ett elavbrott i Ystad som gjorde att vi inte kunde tanka, kom vi ut till fiskeplatserna utanför Ystad vid 11:30 tiden. Strålande solsken och en svag dyning från Norr var förhållandena. Vinden la sig helt efter ett par timmar för att återigen ta fart västerifrån framåt seneftermiddagen. Även om det är soligt så är det väldigt kallt för årstiden såväl i luften som i vattnet.

Vi uppmätte temperaturer mellan 1,5-1,8 grader. Hade gärna sett lite större variationer. Under hela dagen vi fiskade så såg jag inte en enda annan trollingbåt, men fick i hamn reda på att folk fiskade längre västerut än oss. Det gick inte mer än timme förrän Oscar fick kliva in i handlingen och på sidoparavansspö drilla in en 5,6 kilos lax. Vi vänder efter landningen båten åter mot positionen
där det högg och ganska exakt på waypointen får vi ett dubbelhugg. Eric tar den första, en lax som vi krokar av vid båtkanten(vägde ca 2,5 kilo), och jag tar den andra som var lite större, 7,2 kilo.

Efter att ha prövat en stund till på samma position utan fler hugg flyttar vi oss lite längre ut. Efter en timmes letande får Oscar sitt andra hugg för dagen och kan efter en stunds kämpande med fisken glädjas åt årets första 10 plussare. Laxen vägde 10,8 kilo. Vi fiskar vidare på samma position och lander ytterliggare två fiskar där. Eric får ytterliggare en lax som också den vägde 2,5 kilo. Snäll som pappa och Oscar är lät vi Eric få en chans till, som han tog. En 8 kilos till protokollet.

Sammanfattningsvis så fick vi 6 laxar och missade utöver detta två hugg.

Väl i land träffade vi båtkompisen Esa från Simrishamn. Det visade sig att vi i vanlig ordning fiskat riktigt bra antalsmässigt. De hade fått 4 laxar på en heldag. Den största var dock på imponerande 15,2 kilo.