måndag 25 april 2011

Johns första lax!


På påskdagen bestämmdes med kort varsel att jag skulle fiska med John på Bornholm. Det hade utlovats ganska starka vindar, men med detta blev det intet. Vädret var återigen strålande, inte ett moln på hela dagen. Vindarna låg precis som på långfredag på från nordöst. Det jag noterat är att vattnet på västsidan även längst upp på norrsidan sjunker med ca 2 grader när vinden ligger på österifrån. Detta gjorde att torsdagens fiske inte kunde upprepas, då vi lite tjurigt stannat kvar i samma område. Hädanefter skall jag vid detta fiske göra som vid gäddfisket och fiska på den sida där vinden ligger på. Det är så uppenbart att fisken vid denna tid på året finns där varmvattnet är.

Nåväl, under förmiddagen hände ingenting. Var på väg att ta upp alla grejor och göra en långflytt till östsidan, då jag får meddelande av Staffan att de funnit varmare vatten på västsidan och även fått fisk där. Vi väljer då att stanna i området, rätt eller fel? En stund senare får vi ett rejält hugg på ett stackat spö på 40 fot som John får ta. Fisken gör ett par hyggliga rusningar i början men kommer därefter ganska snällt med in. I hamn vägs fisken till 9,1 kg. Hygglig debutfisk!?

Efter ytterligare en kvart hugg det åter på riggen. Denna gången får jag drilla en mindre fisk på ca 2,5 kg som vi släpper tillbaka.

Efter detta händer inget mer. Inget att klaga på vad gäller storleken, men jag var lite missnöjd med antalet fiskar.

Nu blir det jobb i fyra dagar sedan är jag ledig i 10 dagar för att fånga vandringslax.

lördag 23 april 2011

Bästa laxfisket i mannaminne








Påsken har sedan länge varit uppbokad för trolllingfiske. På torsdagen bestämde jag och Oscar att åter köra till Bornholm trots bomturen för en vecka sedan. Redan när jag skall sätta ut första sidoparavansspöet så hugger en lax när jag står med yellow birden i handen och bara har fått ut spöet till hälften. Det är inte ofta man stannar båten helt och kan drilla utan att båten kör framåt, men det gick bra nu. Vi landar en liten men godkännd lax på ca 2-3 kg och sätter ut grejorna igen.
Skall det bli enda laxen idag måntro? Det har hänt för att man fått lax direkt på morgonen och sedan har inget hänt resten av dagen!

Vi hittar förhöjda vattentemperaturer (upp till 4,7-4,8 grader) utmed Bornholms västsida och snart har vi ett dubbelhugg. Därefter ett singelhugg, sedan ett nytt dubbelhugg, sedan ett dubbelhugg till och på eftermiddagen så kröner vi med ett trippelhugg. Mellan huggen så hade vi ju också en del singelhugg. Totalt landar vi 17 laxar varav 16 håller måttet. Storleken var 11.0kg , 10,0 kg, 9,5 kg, 9,2 kg, 8,5 kg, 8,2 kg resterande laxar låg mellan 3-5 kg. När jag har håvat Oscars 10 kilos lax och skall lyfta upp den i båten ser jag att halva fisken sticker ut mellan maskerna. Ett jättehål i håven! Inte bra. Laxen får landas med gälgreppet och håven får provosoriskt lagas. Resten av dagen så handlandas fisken och nästan alla laxar i 3-5 kgs klassen återutsätts. Team Beast som testat sin lagade motor under förmiddagen ansluter vid lunchtid och kan summera sin dag med 3 godkännda laxar utan några riktig topp. Team Beast tappade även ett par laxar.
Team Beauty tappade under dagen 4 laxar varav två var på ytterliggare ett dubbelhugg på planerboarden. Båda dessa laxar var i 10 kgs klassen och den ena av dem hade vi på ganska länge och fick se den hoppa vid 4 tillfälle. Lite surt men det går inte att klaga en sådan här dag.

Staffan föreslog på eftemiddagen att vi skulle stanna på Bornholm över natten, Per på Verona kontaktades och vi fick en förträfflig middag och en härlig nattvila i den mysiga lilla byn Sandvig.

Uppstigning och frukost 05:45. Ett spegelblankt hav och en klarblå himmel väntar. Vi återvänder till de områden vi fiskade på under gårdagen men ganska tidigt står klart att fisken inte är kvar. För egen del får vi en fisk vid 11 tiden på 8,5 kg. Efter ytterligare en timma tappar vi ytterligare en stor fisk på yellow birden.

Staffan och hans gast Per flyttar ett par distans österut mot trafiken och hittar mer koncentrerat varmvatten. Har för mig att de landade 4-5 laxar med en topp på 9 kg. De tappade även ett par fiskar varav en slet av tafsen efter flashern.

Vi fick under dessa dagar napp på alla djup mer än en gång. Det var på flasher på 80 fot, stackade spön på alla djup med extramånga napp runt 30 fot. Yellow birdarna fiskade också bra, men tyvärr tappade vi tre av dessa huggen, som dessutom var stora. Synd att man inte får ha planerboard i Danmark.

Väl i hamn i Simris så möte oss en helt sjuk syn. Full tavla på laxtavlan(6 fiskar), fem över 10 kg och en på 9 kg. Dessa killar hade fiskat på samma position som Staffan och det var deras första gång i Simrishamn!!!!!!!

Nu är vi hemma och laddar batterierna. Ny tur annandag påsk?

söndag 10 april 2011

En skaplig start!



Finväder lovades inför helgen, men när väl helgen kom så verkade större delen av lördagen blåsa bort. Jag, Oscar och Eric kom ner vid fyratiden på lördagen. Vid 17:30 tiden så hade vi fullt ställ ute på 11 an. Tanken var bara att kalibrera alla prylar, men efter en halvtimmas fiske hugger det på planerboarden och fisken drar iväg i en härlig rusning. Erik fick ta första fisken och det är alltid svårt när man står sidan om och skall gissa om fiskens storlek. Erik får jobba mycket med fisken. Vi rensar nästan alla spö i hela båten och får lägga oss på tomgång för att Erik skall få in den.. Erik putsar sitt pb sedan förra säsongen på premiärturen med en lax på 7 kg.

Vi fiskar ytterligare en timme men inget mer händer.

08:00 på söndagen styr vi söderut mot 55 an och Thoors hål. Det blåser en del när vi kör ut, men vi har vinden i ryggen. Vinden dör sedan vid 10 tiden och resten av dagen är blåsfri. Samma visa som dagen innan. Efter en halvtimma hugger det på planerboarden. Denna gången löser dock inte linan ut, utan vi får rycka spöet. Laxen visar sig dock inte vara så liten som man skulle kunna tro, utan Oscar får åtminstone jobba en del med att få in laxen som vägdes till 4 kg.

Dagen slutar sedan lite i moll då vi kör ytterligare 7 timmar utan att få mer än en halvkilos lax.

Nåväl, en skaplig inledning utan bom får man väl vara nöjd med.

tisdag 5 april 2011

Nu startar laxtrollingen!


Till helgen ser vädret ut att bli fint och årets absoluta höjdpunkt ur fiskesynpunkt stundar. Målen är högt ställda, det börjar bli dags med nytt teamrekord som för närvarande är på 15,75 kg från år 2004. Ytterliggare ett mål är att bättra på Eriks rekord på 6 kg. Bild på fjorårets största på 13,5 kg.

Aktion i Blekinge




På ganska exakt två årsdagen sedan förra gången jag var i Blekinge var vi äntligen tillbaka. Staffan hade hyrt stuga i Ronnebytrakterna, som från och till kan leverera både många och stora gäddor.

Jag och Oscar anslöt på fredagkvällen. Staffan, Anders och Karl-Johan hade fiskat även under fredagen och fångat ca 25 gäddor med en topp runt 7 kg.
Vi grillade i vårvärmen på kvällen och ljög om alla fiskar vi fångat genom åren.
Förväntningarna var topp när vi styrde ut bland skär och vikar på lördag morgonen, men vädret var inte till vår fördel. Sikten pendlade under dagen mellan 25 till ett par hundra meter sikt. Det var kallt och mer eller mindre vindstilla.
Oscar som aldrig fått fiska gädda under vettiga omständigheter fick dock ganska omgående påslag och kan numera stoltsera med en gädda över 4 kg. På eftermiddagen var dimman tät och vi konstaterade bara plöstsligt att vi var i en vik som så såg spännande ut. Snabbt landandes ett par mindre gäddor och jag själv felkrokade även en id av kolossalformat, en id i fotbollsformat, garanterat över 3 kg i vikt. I viken lyckades vi även få på resans största gädda på ca 8 kg.(vi saknade dock vågen som glömts hemma).

Lördagens sammanfattning i de tre båtarna var 7 gäddor för mig och Oscar, 1 gädda i en båt och 22 gäddor i den tredje.

Söndagen såg lovande ut redan från start. Dimman låg dock lika tät som dagen innan och vinden låg på söderifrån med 10 m/s. I först viken endast 100 meter från vårt boende landar Oscar och jag 7 gäddor på 10 minuter. Därefter prövar vi viken som levererade dagen innan utan att vi ens får ett pet på dragen. Vi styrde därför söderut och hittade en vik där vinden tryckte på bra. Viken levererar 15 gäddor under 1,5 timmas fiske, dock inga stora. Under dagen landar vi totalt 26 gäddor, men de fem största kommer endast upp i 3 kgs klassen. Även de andra båtarna fiskar bra med 22 respektive 33 landade gäddor. Staffan och Karl-Johan har tre gäddor över 6 kg, men bättre än så blir det inte.

Oscar hade en stor efterföljare men den ville aldrig hugga.

Resan gav mersmak och vi skall tillbaka till Blekinge i höst.

Äntligen fiske igen!


Måndagen den 21 mars sjösattes båten och vi passade den dag även på att gå ut efter Östersjöns stortorskar. Oscar och jag gick upp i ottan och Karl-Johan mötte upp i Bjärred vid 04:00 tiden.
När båten väl sjösatts ställdes autopilot norrut i Hanöbukten.

Första säkra positionen gav ingenting. Andra idiotsäkra positionen gav heller ingenting. När dessa ställen inte ger fisk så har man en rätt tydlig indikation på att det inte kommer bli en dag som går till historien. Problemet var bara att klockan endast var 09:15 på morgonen och alternativet var att ta ett eftermiddagspass på kontoret.
Efter lite dividerande i båten bestämde vi oss för att åka ner mot östra delarna av Bornholm för att pröva och säkerställa lite nya vrakpositioner. Vi hittar alla nya vrak och de första torskarna kommer upp. I detta område ligger också några dokumenterat bra positioner och en av dessa släpper ifrån sig ett 15 tal fiskar, men inga stora. Karl-Johan tar dagens största fisk runt 5 kg och vi får ytterligare några i denna storlek. Under dagen testar vi ett 15 tal vrak med blandad framgång. De flesta vraken levererar ingen fisk utan det är i huvudsak det beprövade kortet som levererar nästan all fisk.

Vi har en underbar dag med svaga vindar och halvklart väder. Enda smolket i bägaren under dagen är att vi åtminstone ser 7-8 enorma trålare i detta, Östersjöns enda välmående bestånd öster om Bornholm. Man kan inte annat än hoppas att våra politiker får stå till svars för vad de ställer till med.