söndag 23 maj 2010

Årets andra storlax!


Oscar och jag åkte ner redan på fredagseftermiddagen, men kraftig dimma gjorde att vi stannade på land. Vi passade istället på att finputsa utrustningen och fiske lite id i hamnen och Tomarpsån. Oscar metade upp en fin id på 2,4 kg i Tomarpsåns mynning, medan jag förberedde grillning och potatisgratäng. Nattning vid 10 tiden för att kunna gå upp vid 6 snåret. Ingen rolig syn när jag tittade upp ur hytten. Max 50 meters sikt och vi lades oss och sova vidare. Frukost vid halv nio och vi får fortsätta att fiska id. Vid lunch blir det varmare och sikten är något bättre. Vi bestämmer oss för att gå ut. Sikten är uppskattningsvis en kilometer när vi lämnar hamn, men när man kommer längre ut och inte har några bra riktmärken så känns det som om sikten inte är mer än 200 meter. Dimman till trots så är det mycket behaglig, ingen vind och riktigt varmt. Sikten blir bättre efter hand och helt plötsligt så ljuder en rulle som fiskas på planerboarden. Oscar får ta fisken. Till en början så tror jag att fisken är ganska liten. Det är ingen långrusning utan fisken drar mer i korta knyckar nere på djupet. Oscar tycker det är tungt och jag märker att han inte får in fisken trots att han sätter hårt tryck. Tiden går, fisken tjurar och gör fortfarande bara korta rusningar på fem meter åt gången. Jag rensar alla spö och lägger båten på tomgång. Efter ca 20 minuter kommer fisken upp till båten från djupet, nästan som när man fiskar torsk. 10 meter ner ser fisken gigantisk ut. Vid första håvningsförsöket gör laxen sin längst rusning och dyker 15 meter ner. Oscar pumpar åter upp fisken och pappa kan på skakiga ben håva laxen. Kroken sitter klockrent och vi hade utan risk kunnat fighta fisken ett bra tag till. Laxen vägde i hamn prick 11 kg. Nu har Oscar både lax, torsk och hälleflundra över 10 kg.

måndag 17 maj 2010

Fredagen den 14/5


Stärkta av gårdagen framgång lämnade vi hamnen vid halvåtta tiden och stävade ut mot samma positioner som gett fisk dagen innan. Vi hade inte hunnit sätta i något spön när vi på radion hörde att Lumpen hade landat en 7 kgs i båten. Det tar inte heller lång tid innan vi har fiskkontakt. Denna gången hugger det på planerboarden på en stor Ismo. Nu är det Erics tur att drilla fisk. Fisken är riktigt pigg och hoppar flera gånger. Precis innan landning gör fisken ett rejält luftsprång intill båtkanten och jag är jättenervös att Eric skall tappa fisken. Lyckan är dock med oss och vi kan håva en lax på 5,5 kg. Dagen går därefter utan att det händer speciellt mycket. Framåt fyratiden hugger det dock på djupriggen(30 fot) och Erik får återigen drilla fisk. Laxen på endast 3,5 kg ställer till det ordentlig för oss då den vid håvningen gör en rusning in i djupriggen på den sidan vi inte rensat. Efter en del ståhej och lite lintrassel kan vi trots allt håva laxen.


Lördag och söndag kommer att bjuda på dåligt väder och vi väljer därför att inte fiska mer i helgen.

Torsdag 13/5


Har varit hemma och jobbat en dag. Erik har skollov och beslöt att följa med att fiska under torsdagen och fredagen. Både Lumpen och Roggan är ute och fiskar i sina respektive båtar. Temperaturen i vattnet är nu ännu lägre efter gårdagens oväder. Förhoppningar finns dock om att de ostliga vindarna skall ha ändrar förutsättningarna något. VHF radion inger också hopp. Löpande under dagen kommer rapporter om landad fisk, stor fisk. Lumpen och kompani rapporterar om stor fisk som i hamn senare visade sig väga något under 10 kg. I vår båt händer dock ingenting. Dagen börjar gå mot sitt slut och vi fiskar oss hemåt från Nabben till 11 an och vidare mot 44 an. Hittar betesfisk mellan 11an och 44 och tar några varv runt denna waypoint och fortsätter därefter mot 44 an. Ungefär halvägs mot 44 an löser nedarsta djupriggsspöet fiskat på 90 fot med flasher och Stive ut. Det händer att man gör felbedömningar om fiskens storlek, men i detta fall står det tämligen omgående klart, att det är stor fisk på kroken. Kan nätt och jämt få upp spöet ur hållaren när laxen görs sin första rusning på 100-150 meter. Erik får rensa efter bästa förmåga. Eric får även hålla spöet med fisken medan jag hjälper honom att lösa ut övriga spön från riggen. Fisken gör ytterligare en långrusning och vi får ta ner båten på lägsta tänkbara fart för att få in den till båten. När håvningen närmar sig så inser jag att vi måste lägga oss för tomgång för att Erik säkert skall nå ut och kunna håva. Vid andra håvningsförsöket, nätar Erik laxen och lyckan är total. Vi har storlax i båten och Ljunggren kontaktas för att kontrollväga guldlaxen. I hamn vägs laxen till 13,5 kg och slutar på sjunde plats i guldlaxen. Den elfte 10 an i båtan och den tredje största genom åren. Eric var enastående duktig och är nu en näst intill fullfjädrad laxfiskare.

Tisdag 11/5

Tidig uppgång och långkörning ner till södra delarna av Davidsbank. Efter en dryg halvtimma löser ett spö på planerboarden ut och hoppet tänds. Ett par minuter senare har vi en godkännd lax på dryga 3 kg i båten. Vi kanske är rätt på det trots att vi ännu inte hittat varmare vatten. Vi fortsätter fiska oss söderut och passerar ubåten. Temperaturen stiger och vi fortsätter ytterliggare några distans söderut och mäter som varmast upp till 7,4 grader. Men fisken lyser likväl med sin frånvaro. Vi har ett strålande väder. Vindstilla och klarblå himmel. Staffan ligger och solar på fördäck utan tröja, men roligare än så blir det inte. I morgon skall det blåsa och regna så nu får det bli en dags vila.

Måndag 10/5

Ny gast, Staffan mönstrar på. Fiskar hela dagen i Simrishamnsområdet. Stor frustration gällande vattentemperatur och avsaknad av betesfisk. Gick bom idag igen tillsammans med många andra båtar. Vattentemperaturen kryper inte ens över 6 graders strecket. Jobbar hela dagen med att motivera Staffan att åka på långtur under morgondagen ner till Bornholm. Sydliga vindar skall föra upp varmvatten från Rugen under tisdageftermiddagen. Trevlig grillning på kvällen med Staffan som kock.

Söndag 9/5

Fiskade med Oscar idag igen. Förutom oss själva så fiskade även Team Beast, Blänkaren och team black sheap.

Vad jag vet så gick alla bom.

Fiskesemester Inledning den 8 maj


Kommande vecka skall det fiskas så mycket det går. Inledde fisket idag vid tre tiden och han bara sätta tre spön på planerboarden innan det yttersta spöet löste ut. Vilken start, var skall detta sluta. Oscar drillar säkert in en lax på 7,3 kg. Vi riggar snabbt om och väntar på nästa hugg, men som så många gånger förr så blir det inte fler hugg. Vid sjutiden bryter vi för att hinna äta middag. Nya tag i morgon.

tisdag 4 maj 2010

Laxpremiär




Årets trollingsäsong har äntligen startat idag den 1 maj. Temperaturen är fortfarande låg, idag hade vi nere vid bornholm inte mer än 5,7 grader i vattnet. I Simrishamnsområdet hade tydligen någon båt mät upp till över 8 grader, så vi valde ur den aspekten fel område att fiska i. Fiskade idag med min son Eric som var ute efter sin första lax. Vi kastade loss redan vid sjutiden och var nere vid Davidsbank vid åtta. Eric var trött och gick och la sig. Han fick inte vila många minuter innan vi fick ett rejält påslag på planerboarden. Eric drillar laxen lite för hårt och den kliver av efter några minuter. Såg aldrig fisken men skulle gissa på en 5-7 kg. Eric var bedrövad, men behövde inte vara det speciellt länge. En dryg halvtimma efter första hugget så löser det ut på djupriggen. Nytt försök och lagom motstånd i andra linänden. Fem meter ut från båten gör laxen ett rejält luftsprång och jag är nog mer nervös än Eric. Fisken sitter dock bra krokad och vi kan håva laxen strax efter. En överlycklig Eric med sin premiärlax är en vacker syn.

Efter detta går timmarna utan att det händer något. Eric går och lägger sig vid lunchtid och jag lovar att väcka honom om det händer något........ och det gör det. Återigen hugger det på riggen och jag försöker verkligen att väcka Eric. Detta är dock helt omöjligt med för lite sömn och en sjösjuketablett i kroppen. Det får bli att både drilla och håva själv, inte helt lätt, men man har gjort det tidigare.

Slutresultatet blev två laxar upp och en tappad. Laxarna vägde 4 kg båda två. Det var bleke och sol hela dagen. En helt underbar dag.

På fredag börjar årets storsatsning på lax.