onsdag 22 april 2009

Årets första 10 plusare.


Idag var det åter dags att jaga storlaxen. Vi hade en hel del funderingar kring var vi skulle fiska. Som vanligt när vi är osäkra blev det nabben som valet föll på. Detta visade sig vara helt fel, då det var soprent på betesfisk och låg temp i vattnet, ca 5,0 grader. Vände vid lunchtid stäven söderut, mot 55 ´an västerkanten och fortsatte vidare mot Thors hull. När dagens gäst Roger ligger och sover middag, faller dagens första och enda hugg. En yrvaken Roger får komma ut drilla en fisk som kommer in enkelt och vi uppskattar fisken vara under 5 kg. Vi rensar bara ena sidan av båten. När laxen närmar sig båten vill den dock inte syna håven på samma sida av båten som vi. Då laxen trots allt verkar trött tar vi en chansning och håvar den på samma sida där övriga utrustning ligger i. Det är först när jag skall lyfta in fisken i båten som jag inser att den definitivt inte väger 5 kg. I hamn fastställer vi vikten till 11,1kg. Roger får pb lax och samtigt sin största fisk någonsin. Hatten av.

Nästa lax över 10 kg i båten skall firas extra, den lyckliga laxen blir nämligen den tionde 10 an.

Måtte den komma snart.

måndag 6 april 2009

Hela gänget i Simris











På söndagen mötte Martin och mina grabbar upp vid 7 tiden på morgonen. Båten hade lastats full med mutor i form av godis, kex, revbensspjäl, grillad kyckling, smörgåstårta mm. Även vädret var med oss under hela dagen, inte ett moln så långt ögat kunde nå. Det var dessutom total bleke. Vid elva tiden föll dagens första hugg på Martins sida. Flasher och stive på 90 fot. En pigg lax drillas med van hand och kan så småningom håvas säkert. Det är för närvarande långt mellan huggen, så vi är extremt varsamma vid hugg. Ett par timmar senare var det dags igen. Återigen på riggen längst ner, men på min sida denna gång. Den här gången blir det åka av. I expressfart töms rullen på 150 meter lina och jag ber Martin att skynda sig in med spöna, vilket är ganska onödigt med tanke på att han står 1 meter bredvid mig och hör knarren lika väl som jag. Jag är bergsäker på att det är fisk över 10 kg på gång. Det tror jag ingen annan heller tvekar på. Hur som helst så har fisken tömt det mesta av sina krafter i de inledande rusningarna. Sakta kan jag börja ta in den och när vi håvar den så inser jag att fisken med tveksamhet kommer passera 10 kgs strecket. I hamn visar sig fiskarna väga 5,6 kg respektive 9,6 kg. Lite förargligt, men en otroligt rolig fisk att drilla.

Kombipass i Simris.







I helgen var det dags för årets första dubbla fiskepass. Lördagen startade med att min fiskepartner försov sig, så det fick bli att fiska själv. Passade på att starta dagen med lite torskfiske norrut i Hanöbukten. Det blev ca 15 fiskar, varav de flesta var över 5 kg med en topp på 12 kg. Vid 10 tiden slutade det nappa och jag styrde kosan mot de kända laxvattnen runt Synnrenabbe. Började sätta i grejorna vid Melin, och när alla spöna är satta, så löser nedersta spöet på en av djupriggarna ut. Efter ett par tuffa rusningar på uppåt 100 meter så ger laxen så sakteliga med sig. Jag måste dock slå av på farten helt och hållet för att kunna håva den själv. Hugget kom kl 11:00 och därefter fick jag vänta till efter lunch tills det återigen hög. Denna gång hugger det på den översta stackern, tacklad med en liten vit flasher och grizzly i popcornfärg. Bryter fisket vid halv fem för att hinna rensa, tanka och handla mat till morgondagen. Laxarna vägde i hamn 8,2 respektive 3,0. Vattentemp morgon 3,0 och em 3,7. Bilderna från dagen är tyvärr av lite sämre kvalité, tagna med självutlösare på en dålig mobilkamera.